Forskudsopgørelsen 2025
Den 12. november lander forskudsopgørelsen fra SKAT, og du skal til at kigge på din økonomi for det kommende år. For mange kan det virke som en uoverskuelig opgave. Derfor har vi spurgt vores privatdirektør, Peter Bækkelund, om gode råd til at sikre, at du betaler den korrekte skat og dermed undgår ubehagelige overraskelser.
En forskudsopgørelse er en oversigt over, hvor meget skat du skal betale i løbet af året. Den er baseret på dine forventede indtægter og fradrag for det kommende år og hjælper Skat med at estimere din skattepligtige indkomst.
- Det kræver lidt tid og opmærksomhed at få styr på forskudsopgørelsen, men det betaler sig, så man undgår en ekstra skatteregning. Derudover sikrer man sig, at alle relevante fradrag indberettes, og at man heller ikke betaler for meget i forskudsskat, forklarer Peter Bækkelund.
Generelle råd til forskudsopgørelsen
Registrer ændringer i din indtægt: Din økonomi kan ændre sig fra år til år. Hvis du f.eks. skifter arbejde eller får mere i løn, så ændres din indtægt måske, og det skal ændres i forskudsopgørelsen, da det har betydning for din skat.
Har du købt bolig? Hvis du har købt bolig i løbet af året, skal den registreres på din forskudsopgørelse sammen med dine renteudgifter fra realkreditlån og evt. banklån. Ejendomsværdiskat og grundskyld bliver automatisk indregnet i din forskudsopgørelse, når ejerskiftet er registreret. Du kan se den fulde guide om bolig på SKATs hjemmeside
Udnyt fradragsmulighederne: Der er mange fradragsmuligheder til rådighed. Nogle af oplysningerne opdateres automatisk, andre skal du selv indtaste. Nogle af de væsentligste fradragsmuligheder er:
- rentefradrag
- fradrag på kontingenter til A-kasse og fagforening
- servicefradrag
- kørselsfradrag (hvis du har mere end 12 km til dit arbejde)
- fradrag for gaver til velgørenhed.
Læs mere om fradrag på SKATS hjemmeside
Politiske ændringer for indkomståret 2025
Politiske beslutninger kan også give ændringer i forskudsopgørelsen, som det er vigtigt, du er opmærksom på. I år er det særligt to justeringer, nemlig en forhøjelse af beskæftigelsesfradraget og en genindførelse af håndværkerfradraget.
Beskæftigelsesfradraget stiger i 2025
Beskæftigelsesfradraget stiger fra 45.100 kr. i 2024 til 55.600 kr. i 2025. For mange danskere betyder det en lavere skat, men det maksimale fradrag opnås kun, hvis du har en lønindkomst på ca. 522.000 om året.
- Stigningen i beskæftigelsesfradraget betyder en lavere skat i 2025 for mange danskere. Du skal dog være opmærksom, hvis du tjener under 522.000 om året. Hvis du er én af dem, der normalt forhøjer din indkomst i forskudsopgørelsen for at sikre, at du får penge tilbage i skat til foråret, kan du altså ende med en skatteregning, hvis din indkomst i forskudsopgørelsen er registreret til at være højere end i virkeligheden, forklarer Peter Bækkelund.
”Grønt” håndværkerfradrag indføres i 2025
Håndværkerfradraget genindføres i 2025 med fokus på energioptimering, klimarenovering og klimatilpasning. Står du overfor at skulle isolere din bolig, installere nye varmekilder eller klimatilpasse din bolig mod oversvømmelser, skal du altså sørge for at gemme alle kvitteringer, da du kan få et skattefradrag for en del af dine udgifter.
- Der er politisk fokus på at understøtte den danske boligmasse ift. renoveringer, der nedsætter energiforbruget eller sikrer boligen mod det vildere vejr. Det udmærker sig ved en skatterabat på sådanne projekter. Det er også et fokus vi har i Sparekassen Thy, blandt andet ved attraktive priser på energirenoveringer og gennem vores samarbejde med Totalkredit, hvor man billigt kan få en energikonsulent ud og gennemgå sin bolig ift. energi og klimatilpasning. Her er altså mulighed for at spare nogle udgifter, både gennem skatten og ved rådgivning og finansiering. Kontakt din rådgiver i Sparekassen Thy, hvis du har interesse for et Energi- og Klimatjek, afslutter Peter Bækkelund.
Læs mere om Energi- og Klimatjek