Årets Thybo - Søren Lukassen

Søren Lukassen er Årets Thybo 2022

Søren Lukassen fra firmaet Nordthy i Østerild er den 6. januar 2023 blevet kåret til Årets Thybo 2022.

Prisen blev indstiftet i 1998 i samarbejde mellem det daværende Thy Erhvervsråd og Sparekassen Thy, og uddeles hvert år til Thy Erhvervsforums nytårskur. Derfor har prisen i år 25 års jubilæum.

Ole Beith er direktør i Sparekassen Thy, og i anledningen af jubilæet indledte han årets uddeling med historikken, herefter fortalte han lidt om prisen, inden han tilslut præsenterede årets prismodtager.

Du kan læse talen i sin fulde længde herunder.

 

25 års jubilæum


I starten af 1998 stod en gruppe erhvervsfolk i det gamle rådhus på Store Torv, hvor den først nytårskur skulle afholdes, og hvor der også skulle uddeles en pris som Årets Thybo.

Dengang var der ikke meget mere end 30 deltagere, og når vi så trak revisorer, advokater og bankfolk fra, var der ikke mange erhvervsdrivende. Det er jo et helt andet syn i dag, hvor vi er omkring 160 deltagere, og uddelingen er en tradition, der er vokset i størrelse samt betydningen for opstarten på et helt nyt år.

Jeg synes, det er en rigtig god tradition.

Det er i år 25. gang, vi skal uddele prisen til en person, der har været med til at sætte Thy på landkortet, og vi har derfor i jubilæumsåret også inviteret alle nulevende tidligere prismodtagere til at deltage, hvoraf en del er mødt op i dag.

Vi har også i pressen skabt interesse omkring prisens betydning ved at interviewe Jesper Grønkjær, som man i ugens løb har kunne læse i Nordjyske. Jesper Grønkjær modtog prisen i 1999.

Den første prismodtager i 1998 blev daværende havnechef i Hanstholm Havn, Christian Christiansen, som modtog prisen for hans indsats for at gøre Hanstholm havn til et aktiv for hele området. Det er jo et arbejde, der i dag stadig pågår – men blot under helt andre præmisser.

Af tidligere prismodtagere har vi i dag selskab af prismodtagerne fra sidste år, Søren og Erik Hundahl, samt:

  • 2014, Jess Holm Sørensen
  • 2009, Per Bjørndal
  • 2000, Bent Søgaard
  • 2004, Mogens Nielsen
  • 2007, Ditte Svendsen
  • 2017, Casper Steinfath
  • 2011, Niels JørgenToft Pedersen
  • 2018, Jan N. Hansen

Tak fordi I vil være med i dag. Jeg synes, vi godt kan give dem en hånd for deres arbejde og bidrag til udviklingen af Thy og for at være med til at sætte Thy på landkortet.

Tilblivelsen af prisen som Årets Thybo

Inden vi kommer til hvem, der skal modtage prisen for 2022, synes jeg, det hører sig til, at fortælle om tilblivelsen af prisen og selve prisen.

Prisen til Årets Thybo blev første gang indstiftet I 1998 i et samarbejde mellem daværende Thy Erhvervsråd og Sparekassen Thy, og gives til en person, som har markeret sig og bidraget til at skabe udvikling i vores område, herunder også det at sætte Thy endnu mere på landkortet.

Ӂrets Thybo" tildeles indenfor en af kategorierne:

  • Erhvervs initiativer
  • Sportslige præstationer
  • Turistmæssige tiltag
  • Kulturelle begivenheder

Udvælgelseskommiteen består af Erhvervschefen og formanden fra Thy Erhvervsforum, Thisted kommunes Borgmester, Bestyrelsesformand i Sparekassen Thy, samt jeg selv.

Prisen består – udover at blive hyldet af erhvervslivet fra Thy – af en bronze statuette af Limfjordspigen/Thisted. Et kunstværk, hvis original er udført af Henning Wienberg, som i øvrigt modtog kunstakademiets guldmedalje tilbage i 1956. En guldmedalje, der blev overrakt af Kong Frederik den 9.

Rettighederne til reproduktion, markedsføring m.v. erhvervede Sparekassen Thy i 1998, og vi er stolte af, at benytte den på en dag som i dag.

Prisen skal i år uddeles for 25. gang, og modtageren kommer således i selskab med erhvervsfolk, kunstnere, sportsfolk og personer, der repræsenterer kulturen. Men ens for alle er, at de har gjort en stor indsats i Thy og for Thy.

Årets modtager

Sidste år gik prisen til Erik og Søren Hundahl for deres udvikling af virksomheden J. Hundahl.

Det er bestemt ikke nogen let opgave, vi har i komitéen, for der er heldigvis rigtig mange gode kandidater, som vi har fornøjelsen af at drøfte, og det gælder inden for alle kategorier.

I år skal vi have fat i en person, der for alvor har sat gang i udviklingen af en markant familievirksomhed i Thy. Vi taler om virksomheden Nordthy A/S i Østerild og direktør Søren Lukassen, som jo heldigvis er tilstede i dag med -noget der er helt centralt om virksomhedens udvikling - nemlig familien.

Virksomheden, som flere herinde kan huske som kagegrossisten B. Lukassens kager, der blev etableret i 1966, og som søn af en købmand husker jeg den tid, hvor den lokale grossist besøgte enhver lille købmandsbutik med det formål at sælger kager af mange slags.

Den virksomhed voksede i årene efter og betjente købmænd i hele Nordjylland med 10 lastbiler. Udviklingen betød, at der manglede plads til at fortsætte ekspansion, og et for den tid stort byggeri blev opført på nuværende adresse ved indgangen til 90’erne.

Koncepterne udvikles for at holde trit med udviklingen, men alligevel begynder en afvikling af egne biler, da centraldistibution vinder frem, og i starten af 00erne begynder vel det, der i dag er det helt store eventyr. Nemlig import af egne produkter i eget navn. Nordthy navnet er født.

Herefter begynder det at tage fart med opkøb af virksomheden Nordic Candic i 2007 og BE Kager i Rødekro i 2010, hvorved der skabes en position på det danske marked, der giver muligheder for vækst og udvikling.

Virksomheden har da også modtaget Børsens Gazellepris i 1996, 2010, 2011, 2019, 2020 og 2022. Det er ret imponerende.

Udviklingen i virksomheden vokser, som alle kan se, hvis man bevæger sig en tur forbi Østerild. Der bygges, og faktisk inden det er færdigt projekteres det næste byggeri, der skal bidrage til at samle endnu flere af virksomhedens aktiviteter i Thy, men også sikre den fortsatte udvikling.

En sådan udvikling kommer ikke af sig selv. Søren, det er jo ikke dig alene, der skaber det. Men du står i spidsen for virksomheden. For dig er en dag uden udvikling en trist dag. Du vil sikkert sige kedelig.

Du er en ægte lokalpatriot, der ikke bare udvikler en virksomhed, men bidrager til udvikling af en egn. Du er aktiv lokalt – meget aktiv – uanset om det er et multicenter, der skulle bygges, eller der skulle etableres en ny købmand i byen.

Du stiller krav til dine medarbejdere, men du er også rummelig. Du anser det for en vigtig disciplin at hjælpe personer, der kan have det lidt svært, og måske ikke kan have et helt almindeligt job, og det er en del af virksomhedens kultur. Det er stærk gået.

Du er et meget positivt menneske, hvor udgangspunktet er, at alt er muligt. Du formår sammen med flere grene af familien at udvikle en virksomhed – lokalt. Det er ikke givet, at det kan lykkedes at udvikle en familievirksomhed i den hastighed, men det kan du og resten af familien. Det er flot gået.

Der er jo tale om en virksomhed, hvor antallet af medarbejdere har passeret 100, og næste generation er allerede ved at være godt tilstede i virksomheden, og hvad jeg har erfaret endda med stor succes.

Søren du skal have prisen som årets Thybo for din ukuelige optimisme og udviklertrang, der har udviklet en lokal grossistvirksomhed til en national og vel også international succes i et format, der må gøre konkurrenterne misundelige.

Det er ikke let at komme ind på en tankstation eller en købmand uden at møde Nordthys produkter. Det gælder også, hvis man skulle kigge forbi hos Fleggaard syd for grænsen. I er simpelthen over det hele.

I gør alle os andre stolte af at have en virksomhed og en direktør, der vil udvikle en virksomhed og arbejdspladser i Thy – favnende det stærkt professionelle i kombination med et stærkt socialt ansvar.

Det er også det, der er med til at sætte Thy på landkortet – tak for det.

Det er mig en kæmpe fornøjelse at uddele prisen - Årets Thybo 2022 til Søren Lukassen fra firmaet Nordthy i Østerild.