Kvinde sidder og kigger på sin computer

Gode råd til årsopgørelsen

Den 11. marts bliver der åbnet for adgang til skat.dk, hvor du kan tjekke din årsopgørelse for 2023. Langt de fleste oplysninger får SKAT helt automatisk, men der er flere fradrag, hvor det er vigtigt, at du selv følger med og opdaterer din opgørelse – det kan jo være, du har skat til gode. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

1. Husk alle fradrag

Der findes en række fradrag, som har betydning for din skattebetaling.

Befordringsfradrag:

Du kan få kørselsfradrag, hvis du har længere end 12 km til arbejde – og det gælder uanset om du tager bilen, cyklen eller offentlig transport.

Servicefradrag:

Du kan få fradrag for fx rengøring, børnepasning og havearbejde. Servicefradraget er op til 11.900 pr. person i 2024. Det kun arbejdsløn og ikke materialer, du kan få servicefradrag for.

Fradrag for gaver og velgørenhed:

Du kan få fradrag på gaver og donationer til velgørende organisationer, foreninger, fonde mm. op til 18.300 kr. i 2024.

2. Hvornår og hvordan skal du betale evt. restskat

Vi anbefaler, at du betaler til SKAT, så hurtigt som muligt. Det skyldes, at du betaler renter for det skyldne beløb allerede fra den 1. januar 2024. Hvis du skylder mere end 23.973 kr. er du forpligtet til at betale pengene i 2024. Her vil SKAT automatisk opkræve pengene i tre rater. Skylder du mindre end 23.973 kr. kan du vælge at betale i 2024 – og ellers overføres gælden til næste års skatteregnskab.

3. Hvornår får du evt. overskydende skat udbetalt

Skal du have penge tilbage i SKAT lander de automatisk på din NemKonto den 12. april. 2024.

4. Opdater din forskudsopgørelse for 2024

Det er en god idé samtidig at gennemgå din forskudsopgørelse for 2024. Hvis der er sket større ændringer i dit liv har det betydning for, hvor meget du skal betale i skat, og vil du undgå en træls besked ved næste års årsopgørelse, er det om at justere din forskudsopgørelse, så den stemmer.

Måske har du fået nyt job, er gået op eller ned i løn, har købt bolig eller omlagt et lån.